LEERTHEMA'S

Een thema is een probleem dat je leven beïnvloedt.



En waar je mee moet  leren omgaan.


Persoonlijk ontwikkelen

Kan dit aanvoelen als een probleem? Absoluut.


Als je telkens weer tegen dezelfde obstakels aanloopt en niet weet hoe je verder moet, dan is dat zonder twijfel een probleem. Het onvermogen om effectief met je uitdagingen om te gaan, veroorzaakt vaak de meeste onrust.


Er zijn drie soorten mensen:


Zij die zich willen ontwikkelen, maar vastzitten in de overtuiging dat ze niet goed genoeg zijn. Deze mensen blijven gevangen in hun verleden, geleid door pijnlijke ervaringen die hen ervan weerhouden om echt te groeien. Ze voelen zich vaak verloren en onzeker over hun eigen waarde.


Zij die uit de sleur willen komen, maar niet weten hoe. Ze hebben de motivatie om te veranderen, maar missen de juiste richting. Door verkeerde stappen te nemen, maken ze hun problemen vaak onbedoeld erger in plaats van ze op te lossen.


Zij die succesvol lijken, maar toch een leegte voelen. Deze groep heeft alles voor elkaar op papier, maar ervaart innerlijke onrust. Ze weten niet precies waarom ze zich zo voelen, maar merken dat er iets ontbreekt, ondanks hun prestaties.


Herken je jezelf in een van deze groepen?


Dan is het tijd om hier niet langer mee rond te lopen. Neem contact met me op voor een gesprek. Samen ontdekken we wat jou tegenhoudt en hoe je dit kunt doorbreken. Verandering begint bij het zetten van die eerste stap, en ik help je daar graag bij.


Doelen behalen

Is het een probleem als je je doelen niet behaalt? Ja, dat kan het zeker zijn.


Veel mensen blijven vastzitten, niet omdat hun doelen onrealistisch zijn, maar omdat ze simpelweg niet weten hoe ze die moeten bereiken. Dat niet-weten zorgt ervoor dat doelen vaak stranden, wat frustratie en teleurstelling oplevert.


Waarom gebeurt dit zo vaak?
Doelen lopen vaak mis omdat mensen niet weten hoe ze de juiste stappen moeten zetten. Daarbovenop komen mentale blokkades zoals een negatief zelfbeeld, faalangst, uitstelgedrag, stress of angst. Deze zaken kunnen een stevige barrière vormen, die je telkens weer tegenhoudt.


Wil je je doelen bereiken?
Wat jouw doel ook is, het kan bereikt worden. Laten we samen kijken hoe we de weg vrijmaken, zonder poespas. Meld je aan en we gaan aan de slag.


Onzekerheid

Jij bent wel heel zeker van je onzekerheid, hè?


Gek eigenlijk, hoe je zo vast kunt zitten in dat gevoel van onzekerheid en daar toch zo zeker van bent. Het voelt bijna alsof het een deel van je is geworden, iets dat je overal mee naartoe neemt. Maar onzekerheid is niet wie je bent, het is iets dat je ervaart.


Onzekerheid kan uit veel verschillende bronnen komen. Misschien denk je dat je niet goed genoeg bent, of heb je ooit een fout gemaakt die je maar blijft achtervolgen. Soms komt het voort uit oude trauma’s, pijn die je diep van binnen hebt opgeslagen. En soms is het er gewoon, zonder dat je precies weet waarom, maar het zit er en beïnvloedt hoe je naar jezelf kijkt en hoe je je leven leidt.


Wat de oorzaak ook is, je hoeft het niet zomaar te accepteren als een vaststaand feit. We beginnen met het onderzoeken van waar deze onzekerheid vandaan komt. Samen graven we dieper om de bron te vinden, omdat je het pas echt kunt aanpakken als je begrijpt waar het vandaan komt.

En daarna leer ik je hoe je ermee om kunt gaan.


Het doel is niet om onzekerheid compleet te laten verdwijnen – dat is niet realistisch – maar om het te herkennen en te begrijpen, zodat het je niet langer tegenhoudt. Uiteindelijk gaat het erom dat jij leert om te leven zonder dat onzekerheid je keuzes bepaalt.


Klaar om dit te onderzoeken? Meld je aan, en we gaan samen aan de slag.


Trauma

Trauma. Het is een lastig onderwerp.
Niet alleen om over te praten, maar vooral om mee te leven.


Het kan overweldigend zijn en de weg naar herstel voelt vaak ver weg. Het lastige aan trauma is dat het niet zomaar verdwijnt; het is iets dat je met je meedraagt, en het beïnvloedt hoe je denkt, voelt en reageert.


Mijn visie op trauma is dat je ermee kunt leren omgaan op een manier die echt bij jou past.
De sleutel tot herstel ligt in het vinden van een oplossing waar jij zelf vertrouwen in hebt. Het is niet één magische techniek die alles oplost, maar een proces waarin je stap voor stap leert om het trauma niet langer de overhand te laten nemen.


Neem bijvoorbeeld EMDR. Het is een krachtige methode die de emotionele lading van trauma kan verminderen. Het helpt je om minder sterk te reageren op triggers, en dat kan enorm bevrijdend zijn. Maar hier komt het belangrijke punt: veel mensen denken dat EMDR op zichzelf de oplossing is voor trauma. Dat is het niet. Het is een hulpmiddel, een manier om de intensiteit te verminderen. Maar de echte oplossing ligt in hoe je daarna met je trauma omgaat.


Omgang is de sleutel.
Het leren herkennen van je patronen, het begrijpen van je reacties, en het ontwikkelen van de kracht om je trauma niet langer de controle te laten nemen over je leven – dát is waar het om gaat. En dat vraagt tijd, geduld en begeleiding.


Wil je leren hoe je effectief kunt omgaan met je trauma? Wil je stappen zetten in een proces dat echt bij jou past?

Meld je aan, en samen gaan we op zoek naar de manier waarop jij de regie terug kunt nemen over je leven.


Faalangst

De angst om te falen. Waar komt die vandaan?
Wat maakt dat je niet mag falen? En wat is eigenlijk het ergste dat kan gebeuren als je faalt?


Sta eens stil bij deze vragen. Beantwoord ze voor jezelf en merk op hoe snel je brein een negatief scenario schetst. Voor je het weet, creëer je een toekomstbeeld vol rampspoed en gevoelens van angst die totaal niet passen bij de realiteit van dit moment. Want als je eerlijk kijkt, is er nu niets aan de hand, toch? Toch voelt het anders.


Wat je hier ervaart, is hoe snel je brein van een kleine onzekerheid een groot probleem kan maken. Deze automatische patronen houden je gevangen in de angst om te falen. Maar faalangst hoeft niet je leven te bepalen. Het is mogelijk om dit patroon te doorbreken en met gezonde spanning door het leven te gaan, zonder dat die verlammende angst je tegenhoudt.


Wil je leren hoe je dit kunt aanpakken?
Ik help je graag om de angst om te falen beter te begrijpen en ermee om te gaan op een manier die voor jou werkt. Samen gaan we aan de slag om deze patronen te doorbreken, zodat je niet langer wordt vastgehouden door angst, maar juist sterker vooruit kunt gaan, met zelfvertrouwen en gezonde spanning.


Hechtingsproblemen

De vier soorten hechting:

  • Veilig gehecht
  • Angstig gehecht
  • Vermijdend gehecht
  • Gedesorganiseerd gehecht


Misschien herken je jezelf in verlatingsangst, bindingsangst, of misschien wel allebei. Het constante aantrekken en afstoten in relaties, gevoelens van jaloezie, onzekerheid, het niet alleen kunnen zijn, of juist het gevoel dat je alleen maar op jezelf kunt vertrouwen. Het niet kunnen binden aan iemand, en die continue innerlijke onrust die maar niet verdwijnt. Dit zijn allemaal symptomen die kunnen ontstaan wanneer iemand in hun jeugd een moeilijke hechting heeft ervaren, of later een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt.


Een groot percentage van de mensen is helaas onveilig gehecht. Vanuit die hechting ontstaan vaak symptomen zoals verlatingsangst, bindingsangst, maar ook depressies, burn-outs, en perfectionisme. De wortels van deze problemen gaan vaak dieper dan mensen beseffen, terug naar de vroege jaren waarin onze hechting aan anderen gevormd werd.


Ik weet hier helaas alles van, omdat ik zelf een gedesorganiseerde hechting heb.
Het is geen makkelijke weg, en eerlijk gezegd: je geneest hier niet zomaar van. Maar je kunt wel leren hoe je ermee omgaat. Vanuit mijn eigen ervaring, en door het werken met cliënten die vergelijkbare uitdagingen hebben, weet ik dat er manieren zijn om deze "handicap" te leren beheersen, zodat het niet langer jouw leven bepaalt.


Ik kan je helpen om te leren omgaan met de gevolgen van een onveilige hechting. Door mijn eigen verhalen, ervaringen van anderen en kennis, kan ik je laten zien hoe je dit kunt aanpakken. Samen werken we aan het begrijpen van je patronen en het vinden van manieren om weer rust en balans in je leven te brengen.


Burn-out

Stress is goed voor je, in de juiste dosis.
Het helpt je om scherp te blijven en dingen voor elkaar te krijgen. Maar te veel stress, vooral wanneer het chronisch wordt, is een ander verhaal. Dat is de vorm van stress die we niet zomaar kunnen aanraken of oplossen. In onze maatschappij is de term "burn-out" helaas bijna een standaard geworden. En dat is niet vreemd, gezien het feit dat het zoveel voorkomt.


Toch ligt de oorzaak vaak niet alleen bij een hoge werkdruk, zoals vaak wordt gedacht. De echte oorzaak zit vaak dieper: innerlijke onrust, perfectionisme, of de verlammende angst om te falen. Deze interne spanningen zorgen ervoor dat mensen geen gezonde manier vinden om met de druk om te gaan, waardoor ze uiteindelijk vastlopen.


Maar hoe ga je daar dan mee om?
De sleutel ligt in het leren herkennen en doorbreken van de patronen die de stress veroorzaken. Door mijn coaching, gecombineerd met mijn eigen ervaringen, help ik je om de wortel van deze problemen aan te pakken. Samen werken we eraan om je te bevrijden van deze kwelling, zodat stress niet langer de overhand heeft, maar een kracht wordt die je kunt beheersen.


Meld je aan, en samen zorgen we ervoor dat je weer in balans komt.


narcistisch misbruik

Wat ik vaak zie, zijn vrouwen die vastzitten in deze dynamiek, maar gelukkig ook steeds meer mannen die zich hiervan bewust worden.


Als je te maken hebt gehad met narcistisch misbruik, heb je waarschijnlijk geleerd dat alles aan jou ligt. Dat alles wat je doet, fout is. Dat het altijd beter kan, en dat wie jij bent niet belangrijk is. En dit zijn nog maar de meest milde gevolgen van het leven met een narcist.


Wanneer je eindelijk loskomt van een narcist, verwacht je misschien dat je direct weer vrij kunt ademen. Maar vaak is dat niet zo simpel. De littekens zitten diep, en je hebt het gevoel dat je jezelf bent kwijtgeraakt. Dat is precies waar ik je bij wil helpen.


Samen gaan we op zoek naar wie jij ook alweer was.
Wat jij belangrijk vindt, wat jou motiveert, en wat jou uniek maakt. Ik zal je laten zien dat het probleem nooit bij jou lag, maar altijd bij de narcist. Stap voor stap help ik je om opnieuw contact te maken met jezelf, zodat je weer kunt leven zonder die knagende twijfel of je wel goed genoeg bent.


Het is tijd om weer op adem te komen en je vrijheid terug te vinden.


Narcisme

Narcisme kent verschillende vormen en uitingen. Of het nu gaat om subtiele trekken, verborgen kwetsbaarheid of grootse zelfverzekerdheid, elk patroon vertelt een verhaal. Dit is geen oordeel, maar een kans om te ontdekken wat er achter schuilgaat en hoe je hiermee kunt omgaan.


Narcistische trekken:

Als je hoort dat je narcistisch gedrag vertoont, kan dat confronterend zijn. Narcistische trekken gaan vaak over gedrag dat anderen als egoïstisch, afstandelijk of controlerend ervaren. Denk aan moeite met empathie, een sterke behoefte aan erkenning of de neiging om jezelf te beschermen door anderen op afstand te houden. Dit soort gedrag komt vaak voort uit diepe onzekerheden of vroegere ervaringen. Het betekent niet per se dat je een narcist bent, maar het kan wel wijzen op patronen die je relaties beïnvloeden. Er is altijd ruimte om jezelf beter te leren begrijpen en stappen te zetten naar gezonde verbindingen.


Verborgen narcisme:

Verborgen narcisme ziet er anders uit dan wat je misschien verwacht. Het gaat niet om opzichtig gedrag of grootheidswaanzin, maar juist om stille gevoelens van minderwaardigheid die vaak worden gemaskeerd door perfectionisme, kwetsbaarheid of passieve controle. Je bent misschien snel gekwetst, voelt je onbegrepen en hebt moeite met kritiek. In plaats van te domineren, trek je je terug of zoek je subtiel bevestiging. Dit kan een uitdaging zijn in relaties, maar het erkennen van deze dynamiek is de eerste stap naar verandering.


Grandioos narcisme:

Grandioos narcisme herken je aan een zichtbaar grote zelfverzekerdheid die vaak gepaard gaat met een hang naar macht, erkenning en bewondering. Mensen met deze trekken hebben een sterk beeld van hun eigen waarde en capaciteiten, maar kunnen moeite hebben met kwetsbaarheid of het erkennen van fouten. Deze houding kan anderen afschrikken, maar komt vaak voort uit een dieper verlangen naar bevestiging en waardering. Dit patroon doorbreken vraagt om zelfreflectie en de bereidheid om echte connecties aan te gaan.


Herken je jezelf in een van deze beschrijvingen? Of worstel je met wat mensen over je zeggen en vraag je je af wat dit over jou betekent? Het is geen definitief oordeel. Dit is een uitnodiging om verder te kijken. Wat zit er achter je gedrag? Wat wil je veranderen? Samen kunnen we inzicht krijgen in jezelf en werken aan gezondere relaties. Neem contact op voor een kennismakingsgesprek – de eerste stap naar bewustwording en groei.


Kennismaking


30 MIN | GRATIS


Laat je brein je niet beperken, maar verrijken. Bij mij leer je hoe dat werkt.